Autotuning

Autotuning is in Nederland zeker een zeer populaire bezigheid. De mogelijkheden om je auto sportiever te maken of meer opvallender zijn dan ook eindeloos. Door de jaren heen zijn er verschillende trends gekomen en weer verdwenen. Ook in 2013 heeft de grootste tuningsite van Nederland, tuning-gids.nl, een onderzoek verricht naar de populairste aanpassingen van dat jaar. Dit onderzoek is gehouden onder de vele duizenden lezers van deze site. De uitkomsten zijn onderverdeeld in 7 categorieën die we in deze tekst zullen bespreken.

Het exterieur staat op nummer 1

De buitenkant van de auto is het belangrijkste aspect volgens vele tuners. Minstens 30 procent van de lezers tint zijn ruiten, gebruikt stickers en veranderden hun standaard koplampen in mooi blauw xenonlicht. De looks van de auto zijn dan ook het belangwekkendste voor de meeste tuners.

De krachtbron wordt ook veel getuned

De motor wordt door minstens 26 procent van de lezers getuned. Logisch, want meer power is betaalbaar en daarom ook erg populair. Denk hierbij aan turbo’s, uitlaten en sportluchtfilters. De trend is om dit alles in een keer aan te passen in plaats van in kleine stapjes. Alles voor die extra paardenkrachten!

Banden en velgen

Een grote groep vindt aangepaste velgen een belangrijke factor. Hierbij gaat het al lang niet meer enkel om het type band en de chromen velgen. Ook aan kleine details wordt veel aandacht besteed: slotbouten, naafdoppen en wieldoppen, overal wordt aan gedacht door de tuner.

Het interieur

Ook de binnenkant is vaak aan verandering onderhevig. Kuipstoelen, vijfpuntsgordels en racematten, alles om je auto zo sportief mogelijk te laten lijken. De carbonlook is duidelijk erg in dit jaar. Met dergelijke stickers op je dashboard ziet het er in no time een stuk hipper uit.

Onderstel, remmen en audio

Deze laatste drie categorieën vinden de lezers iets minder belangrijk. Respectievelijk 6, 6 en 5 procent van de lezers passen deze factoren aan. Bij het onderstel moet je denken aan veerpootbruggen en stabilisatorstangen. Hiermee is je auto niet verlaagd en dat wil je ook niet, denk maar eens aan al die verkeersdrempels in Nederland. Maar je auto is in elk geval wel een stuk stabieler op de weg. Op het gebied van remmen is antiroest remklauwverf populair net als sportievere remmen door de aanschaf van sportieve remschijven en remblokken Omdat veel auto’s al een uitstekende audio set hebben ingebouwd, is het in Nederland niet meer zo belangrijk om een nieuwe radio of boxen erbij te kopen. Een eventuele extra subwoofer of versterker is nog weleens het overwegen waard, maar de echte autoliefhebber luistert toch het liefste naar zijn motor.

De tuning-steden

In vrijwel het hele land wordt er getuned maar er zijn een aantal steden die er echt tussenuit springen. Het meeste wordt er “gepimped” in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en op plek vijf staat Nijmegen. In vier van de vijf steden staat het tinten van de ruiten op plek een. Hiermee is het exterieur de duidelijke winnaar van 2013. Wil je alles nog eens nalezen? Bekijk dan de infograpic van tuning-gids.